Vizita la Bucureşti a misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a fost o nouă ocazie pentru Guvern să-i "prăfuiască" pe partenerii internaţionali, astfel că aceştia au ochii roşii. În trecut, aceleaşi misiuni au avut parte şi de experienţe mai intense...
Auzind „pe surse“ că un staul cu oi va rămâne nepăzit, doi lupi plănuiesc să dea buzna, după apusul soarelui, peste nefericitele mioare. Dar tot „pe surse“ află şi ciobanul de intenţia lupilor, aşa că îşi alege o ghioagă sănătoasă şi îi aşteaptă într-un ungher de la intrarea în staul. Intră primul lup. Ciobanul îşi ia avânt şi – zang! – păleşte lighioana în plină figură. Cu botul spart, năucit de lovitură, lupul se întoarce la tovarăşul lui de aventură şi-i zice „auzi, intră tu primul că pe mine mă pufneşte râsul“.
Cam aşa ceva au păţit şi membrii delegaţiei FMI, venind în misiunile periodice prin România. Doar că ei n-au intrat aici pentru a da buzna peste nefericitele mioare (care, într-adevăr, păreau a fi nepăzite!), ci pentru a ne arăta ce trebuie să facă statul ca să-şi consolideze economia. Cum au fost întâmpinaţi?
Pe post de ghioagă ciobănească au funcţionat numirile de manageri dependenţi politic, în locul mult-aşteptaţilor manageri privaţi, independenţi şi profesionişti, la unele companii de stat. La fel şi arieratele, datoriile statului către partenerii privaţi, care au scăzut printr-un artificiu contabil în loc să scadă prin plăţi efective. La fel şi privatizarea CFR Marfă, care trebuia şi putea fi încheiată până la sosirea delegaţiei FMI în mijlocul lunii lui Cuptor, dar din motive cu totul nebuloase a întârziat şi după plecarea oficialilor.
Au spus ei, cu subiect şi predicat, că nu agreează diferenţierea cotelor de TVA? Zang, „ciobănaşii“ de la Bucureşti aplică o diferenţiere a acestei taxe, cu reducerea cotei la pâine, cornuri şi covrigi.