Delegatii Fondului Monetar International, ai Bancii Mondiale si Comisiei Europene si parlamentarii romani au discutat in urma cu doua zile detaliile noul acord de sprijin financiar, ocazie cu care au fost atinse cateva aspecte sensibile in relatia dintre creditorii straini si tara noastra.
Potrivit senatorului PSD Sorin Bota, care a participat la discutiile din Parlament, reprezentantii celor trei mari institutii le-au cerut politicienilor romani sa sprijine sectorul industrial in contextul liberalizarii preturilor la energie, precum si firmele confruntate cu datorii si sa asigure o predictibilitate a cresterii economice.
Noul acord cu FMI: 4 miliarde de euro pe 2 ani - la ce s-a angajat Romania (Video)
In ceea ce priveste legea falimentului personal, propunere "uitata" in Parlament din 2010, creditorii si-au mentinut atitudinea rezervata, invocand necesitatea evaluarii impactului aprobarii acesteia asupra sectorului bancar.
Discutiile legate de controversata privatizare a CFR Marfa s-au blocat in contextul in care subiectul a fost politizat, a mai spus senatorul.
Cele mai importante puncte din discutia cu FMI:
- sprijinirea sectorului industrial
"O discutie dificila a fost cea legata de sectorul industrial si in mod special de costurile energiei ca urmare a majorarii preturilor pentru industrie prevazute de calendarul de liberalizare.
In problema energetica, reprezentantii delegatiei organizatiilor internationale au subliniat faptul ca industriasii romani trebuie sa-si eficientizeze activitatea, sa utilizeze fondurile europene si solutii tehnice moderne pentru a exista un consum cat mai mic si cat mai verde, astfel incat sa poata face fata acestei liberalizari.
Sectorul industrial ramane in continuare o problema nerezolvata in aceasta perioada, un sector vulnera