Investiţia de aproape 13 milioane de euro a Blocului Materno-Infantil din Drobeta Turnu Severin a fost făcută fără cap. Aceasta este concluzia după inaugurarea de ieri a noii Maternităţi din municipiul mehedinţean, la care au participat oficialităţi locale şi preşedintele Casei Naţionale de Sănătate, Cristian Buşoi.
Clădirea, aşteptată 20 de ani, arată foarte bine la exterior, însă înăuntru lucrurile stau altfel. Nu există paturi, mobilier, aparatură medicală şi nici o ventilaţie bună, astfel că temperatura dinăuntru este foarte greu de suportat. Practic, dacă de mâine ar putea să funcţioneze, medicii şi pacienţii ar sta ca într-un cuptor.
„Am discutat cu o echipă specializată pentru două echipamente de ventilaţie, pe care le vom pune până în iarnă. În primăvară vom mai face două etaje cu ventilatoare, astfel încât până în vara următoare să avem rezolvată şi această problemă, care este o chestiune de proiectare“, a declarat Doina Borugă, managerul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin.
Clădire de 590
de miliarde de lei vechi
Recepţia noii Maternităţi s-a făcut deşi încă nu au fost puse la punct toate detaliile. Uşile saloanelor au fost numerotate cu bileţele scrise pe hârtie cu pixul, lifturile nu merg, iar pe unele locuri podeaua a început să se umfle.
Clădirea este prevăzută cu trei săli de operaţie, 40 de paturi pentru nou-născuţi, dintre care opt de Terapie Intensivă, 50 de paturi la Pediatrie şi 65 de paturi pentru Obstetrică-Ginecologie. Concret, pentru 165 de paturi va fi semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Fiind o clădire foarte mare, conducerea Spitalului Judeţean Mehedinţi intenţionează să amenajeze şi câteva saloane cu regim privat.
„Valoarea este de 590 de miliarde de lei vechi cu TVA, din care 350 de miliarde de lei a fost credit de la BRD pe care CJ Mehedinţi îl plăteşt