Politicienii nu doar britanici, ci şi germani şi francezi profită de zvonurile privind presupusa invazie a românilor şi bulgarilor, odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii de la 1 ianuarie 2014, pentru a câştiga sprijin popular, a avertizat sociologul bulgar Iuri Aslanov, care conduce agenţia de studii sociologice AFIS.
După ce presa macedoneană a scris că 'sunt peste 80.000 de bulgari gata să imigreze în Marea Britanie', Aslanov a explicat că informaţia nu este originală, ci doar o interpretare a studiului AFIS, realizat cu scopul de a se verifica ipoteza unui val de imigranţi bulgari, despre România sociologul refuzând să comenteze, şi eventualul risc pentru echilibrul pieţei de muncă din statele în cauză, scrie Agerpres. În plus, sociologul bulgar a estimat că Marea Britanie nu este cea mai atractivă destinaţie a locurilor de muncă, ci mai degrabă Germania, unde economia acesteia pare mai puternică. Nu există prejudecăţi în rândul vechilor state UE privind deschiderea pieţelor lor pentru bulgari deoarece mulţi dintre aceştia s-au integrat cu succes pe piaţa europeană a muncii, a explicat specialistul bulgar.
Pe de altă parte, în pofida raidurilor poliţiştilor britanici, cerşetorii romi din România care refuză să părăsească tabăra improvizată pe bulevardul londonez Park Lane profită de o lacună legislativă. Aceştia au dreptul legal să rămână pe teritoriul Marii Britanii 90 de zile timp în care să-şi găsească un loc de muncă şi o locuinţă permanentă. În ajunul împlinirii termenului de 90 de zile, romii părăsesc Marea Britanie întorcându-se pe insulă 24 de ore mai târziu.
Politicienii nu doar britanici, ci şi germani şi francezi profită de zvonurile privind presupusa invazie a românilor şi bulgarilor, odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii de la 1 ianuarie 2014, pentru a câştiga sprijin popular, a avertizat sociologul bulgar Iur