România are 17 arii protejate declarate parcuri naturale între 2000 şi 2010 şi înființate începând cu 1963. Deşi cele mai multe sunt concentrate în centrul şi sud-vestul țării, trei dintre cele mai frumoase şi mai valoroase parcuri naturale ale României se află pe teritoriul Moldovei.
Parcul Natural Vânători-Neamț
Situat pe versantul estic al Munților Stânișoarei, în nordul județului Neamț, şi întinzându-se pe 30.818 hectare, Parcul Natural Vânători-Neamț cuprinde patru arii protejate, printre care şi una dintre cele patru rezervații de zimbri din România - „Dragoș-Vodă”. Înființată în 1968, aceasta din urmă este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Moldova şi adăpostește 28 de zimbri, dintre care 6, doi masculi şi patru femele, găzduiți în scop turistic la Zimbrăria „Dragoş Vodă” şi 22 care trăiesc într-un parc de aclimatizare împrejmuit, de 180 de hectare. În rezervație mai trăiesc cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, urşi, lupi, şi multe specii de păsări. Există şi câteva iazuri special amenajate pentru pescuit.
În cadrul Parcului Natural sunt incluse şi rezervațiile forestiere Codrii de Aramă şi Pădurea de Argint. Cea mai întinsă este Codrii de Aramă (10 hectare), rezervație care găzduiește peste 300 de specii de plante, printre care şi goruni în vârstă de peste 135 de ani. Pădurea de argint este un arboret de mesteacăn, cu arbori în vârsta de 20 - 100 ani. Ambele sunt situate pe teritoriul comunei Agapia.
Parcul Natural Putna – Vrancea
Parcul Natural Putna – Vrancea este situat în sectorul central nord-vestic al Munților Vrancei şi acoperă bazinul hidrologic al râului Putna, dar și masivele Mordanu și Goru, totalizând 30.204 ha. Parcul reprezintă o zonă complexă de protecție și conservare a faunei (capra neagă, urs, lup, râs) și a florei (arborele de tisa, jneapănul, floarea-reginei, bulbucul