Continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditării locale
Gherghescu: Băncile din România se confruntă cu o lipsă de încredere a consumatorilor şi a decidenţilor din companii, dar şi cu o reducere a capacităţii de îndatorare a acestora
"Stagnarea creditării ar putea afecta băncile. Fără o creştere susţinută a creditelor nu ne putem aştepta la o inversare pe termen scurt a evoluţiei creditelor neperformante şi a valorii activelor cu care sunt garantate"
Continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditării în România, evoluţie care va afecta băncile, deoarece fără o creştere susţinută a creditelor pe termen scurt România nu se poate aştepta la reducerea creditelor neperformante, potrivit E&Y, informează Mediafax. "Continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditării locale. Pe lângă implicaţiile situaţiei de la nivel european, băncile din România se confruntă cu o lipsă de încredere a consumatorilor şi a decidenţilor din companii, dar şi cu o reducere a capacităţii de îndatorare a acestora. Din păcate, stagnarea creditării ar putea afecta băncile, dincolo de efectul direct asupra valorii activelor şi a veniturilor din dobânzi, deoarece, fără o creştere susţinută a creditelor, nu ne putem aştepta la o inversare pe termen scurt a evoluţiei creditelor neperformante şi a valorii activelor cu care sunt garantate", a declarat, într-un comunicat, Gelu Gherghescu, partener Assurance & Advisory la Ernst&Young România.
El a comentat astfel rezultatele studiului European Banking Barometer, realizat de E&Y, care arată printre altele că 50% dintre instituţiile bancare intervievate estimează că îşi vor reduce expunerea.
85% din activele bancare, deţinute de filiale ale băncilor europene