Noua listă a medicamentelor compensate trebuie adoptată până la 31 decembrie, astfel încât să poată deveni operaţională la începutul anului viitor. Întârzierea a fost cauzată de lipsa opiniilor din partea comisiilor care avizează introducerea noilor molecule pe listă.
Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Ministerul a înregistrat, în iunie, 167 dosare pentru noua listă a medicamentelor compensate.
Dintre acestea, 141 sunt pentru introducerea de medicamente noi, iar 26, pentru indicaţii terapeutice noi.
Din totalul medicamentelor pentru care au fost depuse dosare, 16% sunt pentru cancer, 10% - pentru diabet, 8% - pentru hipertensiune arterială, 5% - pentru anemii, 4% - pentru leucemii, 2% - pentru boli psihice, iar restul vizează alte suferinţe, titrează realitatea.net.
Potrivit ministrului de resort, „ultima modificare a listei s-a făcut în 2008, iar în 2009 ar fi trebuit să fie elaborate protocoalele care să însoţească această nouă listă, dar acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care astăzi avem aproape patru miliarde de lei arierate. În acest interval, nefăcându-se niciun control, iată de ce CNAS a anunţat că va înfiinţa o direcţie specială de control antifraudă".
Eugen Nicolăescu a recunoscut că a dat, anterior, ca posibile termene de intrare în vigoare a noii liste cu medicamente compensate, datele de 1 iulie şi 1 august 2013. Însă acestea au fost devansate până anul viitor pentru nu au sosit la avizele comisiilor de specialitate pentru introducerea noilor molecule pe listă. Aceleaşi comisii vor revizui protocoalele terapeutice, pentru ca, pe baza lor, anumite medicamente să fie folosite „la nivel de generice", a mai precizat Eugen Nicolăescu, citat de realitatea.net.
Ca de obicei, şi acum noua lista a compensatelor se află „într-o fază avansată de lucru"
Noua listă a medicame