De luna aceasta, la amenda judiciară pe care o puteau primi cei care nu treceau prin biroul mediatorului înainte de a se prezenta în faţa judecătorului se adaugă încă o sancţiune: inadmisibilitatea cererii de chemare în judecată. Dincolo de caracterul obligatoriu, medierea vine cu o serie de avantaje, inclusiv financiare.
Informarea privind medierea este obligatorie în cauze precum cele ce ţin de protecţia consumatorului, dreptul familiei, răspunderea profesională, litigii de muncă, litigii civile, litigii privind posesia, raporturile de vecinătate încă de la 1 februarie. Potrivit mediatorului Ştefan Ştef, vicepreşedintele Asociaţiei „Centrul de Mediere” Sălaj, refuzul părţilor de a se prezenta la acea şedinţă de informare privind avantajele medierii poate fi sancţionat de către instanţă, de la 1 februarie, cu amendă judiciară.
De la 1 august se adaugă şi o altă sancţiune – mult mai eficientă crede mediatorul - inadmisibilitatea cererii de chemare în judecată. Mai exact, cei care nu participă la informarea privind avantajele medierii riscă să le fie respinsă din start, ca inadmisibilă, cererea de chemare în judecată.
Potrivit lui Ştefan Ştef, medierea, ca modalitate alternativă de soluţionare a unui conflict, oferă celor care apelează la ea o serie de avantaje foarte importante. „Pe lângă timp, confidenţialitate, flexibilitate, lipsa stresului cauzat de prezenţa în faţa unui judecător, posibilitatea restabilirii relaţiei cu cealaltă parte, maximă putere de control şi decizie în ceea ce priveşte soluţia finală, medierea ne scuteşte de o mare parte din cheltuielile pe care le presupune derularea unui proces în faţa instanţei de judecată”, explică el.
Spre exemplu, este important de ştiut că în situaţia în care părţile unui litigiu aflat pe rolul instanţelor de judecată soluţionează acest litigiu pe calea medierii printr-un acord de mediere