Un „summit anti-imperialist” convocat de mişcările politice care îl sprijină pe preşedintele Boliviei, Evo Morales, a început miercuri în Bolivia pentru a atrage atenţia asupra incidentului care a dus la blocarea avionului preşedintelui sud-american la începutul lui iulie în Europa, informează publicaţia „Le Figaro”.
„Summit-ul” a fost deschis la Cochabamba, oraş situat la 400 de km de Capitala La Paz, în prezenţa a aproximativ de membrii din ONG-uri, sindicalişti şi militanţi din alte ţări sud-americane, nemulţumiţi de tratamentul aplicat de ţările europene în cazul avionului prezidenţial bolivian.
În deschidere, vicepreşedintele Alvaro Garcia a atacat tema escalei forţate a avionului prezidenţial în Viena, după ce ţări ca Franţa, Italia, Spania şi Portugalia nu au permis survolarea spaţiilor aeriene proprii.
„Niciodată în istoria guvernelor lumii, chiar şi a celor din timpul războaielor, un preşedinte ales democratic (…) nu a fost ţinut ostatic”, a declarat vicepreşedintele Alvaro Garcia, citat de Le Figaro.
După criză diplomatică între Bolivia şi câteva state europene, încheiată cu scuzele oficiale Franţei, Spaniei, Italiei şi Portugaliei, reprezentanţii guvernului bolivian au anunţat că au depus o plângere la Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului pentru „violarea dreptului internaţional care a dus la punerea în pericol a vieţii preşedintelui Morales”.
În cadrul unei conferinţe de presă, Juanita Ancieta, preşedinte al Asociaţiei Femeilor Indigene din Bolivia a anunţat că după „umilirea” cauzată Boliviei de cele patru ţări europene, reuniunea de la Cochamba va aborda teme ca: suveranitatea politică şi economică, convenţiile şi tratatele internaţionale, spionajul, decolonizarea şi suveranitatea teritorială.
Evo Morales este aşteptat vineri pentru a închide „summit-ul anti-imperialist” şi susţinerea unui discurs pe