Autorităţile iau în considerare divizarea Hidroectrica în trei şi unificarea componentelor rezultate cu Nuclearelectrica şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, au declarat pentru "Adevărul" surse din sectorul energetic.
Astfel, cea mai importantă parte a producătorului de stat, respectiv Porţile de Fier şi sucursala Râmnicu Vâlcea ar putea fi transferate către Nuclearelectrica. „Porţile de Fier reprezintă 40% din producţia Hidroelectrica, iar Râmnicu Vâlcea este importantă deoarece funcţionează în tandem cu Porţile de Fier. Astfel, Nuclearelectrica ar putea avea şi bază şi vârf”, au afirmat sursele.
La Complexul Energetic Oltenia ar putea fi trecute sucursalele Târgu Jiu, Slatina şi Curtea de Argeş, în timp ce la Complexul Hunedoara se intenţionează aducerea unităţilor din Transilvania.
O altă variantă luată în calcul este fuziunea dintre Hidroelectrica luată ca atare cu Complexul Energetic Oltenia şi privatizarea CE Hunedoara.
Ministrul Constantin Niţă a anunţat la începutul anului că se analizează reorganizarea sectorului energetic, astfel încât să se creeze mai multe companii, bazate pe un mix de producţie. El a dat ca exemplu Marea Britanie, unde există şase companii care se concurează între ele, predominant fiind cărbunele.
Pe de altă parte, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului Energiei, declara săptămâna trecută că Hidroelectrica şi Comlpexul Energetic Oltenia vor fi listate la bursă în 2014.
Borza se opune planurilor
Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost administrator al producătorului de stat în perioada insolvenţei, a confirmat existenţa acestor scenarii, dar se opune divizării companiei. „E contraproductiv. Nu aşa se restructurează Oltenia şi Hunedoara. Cumulat, cele