Scris de Cristian Horgoș - Oameni de cultură şi foşti colegi gazetari au apreciat lansarea editorialelor semnate în anii ’90 de Radu Enescu.
Asociaţia Culturală D’ART a lansat, la localul Gong din Oradea, volumul «Radu Enescu – Publicistică (1990-1994)».
„Scopul demersului este de a restitui cititorilor de astăzi o voce publică dintre cele mai lucide ale României postrevoluţionare. Ne-am mai propus să întregim imaginea de filosof şi critic literar a lui Radu Enescu cu cea de publicist”, a cuvântat în deschidere Nicolae Pop, cel care s-a îngrijit de alcătuirea volumului din articolele aflate la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” şi în colecţiile particulare ale Luminiţei Bondar şi a lui Florin Ardelean.
„Toţi cei care suntem de faţă l-am cunoscut pe Radu Enescu şi ne-am bucurat de afecţiunea lui”, a amintit Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia.
Iar Ioan F. Pop, custodele Muzeului Iosif Vulcan, a subliniat apetenţa lui Radu Enescu pentru curentul filosofic german reprezentat de Kant, Heidegger şi Hegel. Ioan F. Pop a remarcat că Radu Enescu citea, la 14 ani, „Critica raţiunii pure” iar mai târziu a scris prima monografie în limba română a lui Franz Kafka. Cât despre faptul că Radu Enescu a trebuit să-şi ascundă, pe vremea comunismului, spiritul său pro-oocidental, Ioan F. Popa a reamintit că după întoarcerea din SUA, Enescu şi-a zugrăvit steagul american pe tavanul locuinţei.
Cât despre editorialele gazetare dintre 1990 şi 1994, mustind de opoziţie faţă de fesenism şi „româniamarismul” de revistă naţional-şovină, scriitorul Florin Ardelean a pus aciditatea din scrisul lui Radu Enescu pe seama „celei de-a doua copilării” a acestuia în fervoarea libertăţii scriitoreşti a anilor ’90.
Volumul «Radu Enescu – Publicistică (1990-1994)» poate fi comandat prin email la informatiapop@gmail.com sau la telefon 0744-301.605.