Un producător de medicamente a decis să informeze medicii şi pacienţii cum să deosebească medicamentele contrafăcute de cele originale, după ce pe piaţa românească au fost descoperite pastile falsificate. Iniţiativa a stârnit, deja, un mare interes în lumea medicală.
În luna mai a anului curent, Agenţia Naţională a Medicamentului a retras de pe piaţă două loturi ale medicamentului Sutent, care s-au dovedit a fi contrafăcute. Cele 200 de cutii au fost descoperite pe rafturile unei farmacii din România şi ale unui alt distribuitor, din Germania.
„Există mai multe medicamente de primă linie care se folosesc în tratamentul cancerului renal. Acesta este unul dintre ele, utilizat în terapia cancerului renal metastazic şi care dă rezultate foarte bune. Este un medicament scump, inclus în Programul Naţional de Oncologie, prescris numai cu aprobarea Comisiei de specialitate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi compensat integral de stat", ne-a explicat dr. Ileana Constantiniu, medic oncolog în Prahova.
În luna iunie, verificările ANM au arătat că nu mai sunt probleme cu acest produs, iar producătorul a putut aproviziona piaţa românească fără disfuncţionalităţi.
Totuşi, pentru a evita confuziile şi a determina pacienţii să fie atenţi la medicamentele pe care le achiziţionează, producătorul a decis, de comun acord cu specialiştii ca, prin imagini special distribuite, să le arate bolnavilor diferenţa dintre medicamentele originale şi cele contrafăcute. Acţiunile de informare vor începe din această lună.
Pericolul dobândirii unor produse farmaceutice contrafăcute este mare, în unele cazuri existând chiar riscul ca acestea să pună viaţa bolnavului în pericol.
Primele concluzii asupra anchetei demarate de Agenţia Naţională a Medicamentului asupra produsului contrafăcut sunt aşteptate până la sfârşitul săptămânii, precizează realitatea.net