În luna iulie leul a crescut pe pieţele financiare în raport cu euro, aşa încât, în pofida volatilităţii ridicate de pe parcursul acestui an, moneda naţională a înregistrat la sfârşitul lunii trecute o apreciere faţă de valoarea de la începutul anului, dintre monedele din regiune doar Kuna croată având o performanţă la fel de bună pe 2013.
"Leul a beneficiat recent de influenţe importante, atât locale, cât şi globale. Pe de o parte, a revenit interesul investitorilor străini pentru titlurile de stat româneşti. De asemenea, guvernul a anunţat încheierea negocierilor cu FMI şi Comisia Europeană pentru un nou acord de finanţare de tip preventiv, iar FMI a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României în 2013 şi 2014. În acelaşi timp însă, leul a avut în piaţă şi mişcări în linie cu regiunea, ca efectele ale unor informaţii de importanţă globală ce au vizat SUA, Zona Euro etc", a declarat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities - sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
În iulie, leul a crescut cu aproximativ 0,8% în faţa euro, coroana cehă cu aproximativ 0,3%, coroana suedeză cu aproape 0,7%, iar zlotul cu circa 1,7%. Lira sterlină a scăzut, luna trecută, cu cca 2,2% în raport cu euro, iar forintul şi kuna croată s-au depreciat, la rândul lor, cu aproximativ 1,5% şi, respectiv, 0,8%. La finele primelor şapte luni ale anului, leul a înregistrat o cre tere de aproximativ 0,7% comparativ cu euro, fa ă de valoarea de la începutul lui 2013, iar kuna croată s-a apreciat în acela i interval cu circa 0,6%. Cele mai mari scăderi pe anul în curs în faţa euro au fost marcate la nivelul UE de lira sterlină (7,7%), urmată de zlot cu 4,3% şi coroana cehă cu 3,3%. "Lira sterlină a fost recent afectată inclusiv de speculaţii privind măsurile pe care Banca Angliei le-ar fi putut anunţa