În sezonul estival, în special în luna august, hormonii sexuali se dezlănţuie. Conf. dr. Vasile Niţescu, întemeietorul Catedrei de Sexologie din cadrul UMF "Carol Davila", ne explică lagătura dintre soare şi sex.
Zilele însorite, vacanţele şi relaxarea îşi pun amprenta asupra ritmului vieţii noastre. De aceea, vara este anotimpul în care oamenii fac mai mult sex.
Razele solare sunt tonice
"Razele solare au acţiune nu numai asupra tegumentului uman, ci şi asupra sistemului neuroendocrin prin recepţionarea undelor solare de către retină, cel mai perfecţionat telereceptor. Primăvara şi vara, ziua este mai lungă, astfel că retina recepţionează şi transmite o mare cantitate de impulsuri luminoase la creier determinând, prin sistemul «neurosecretor», eliminarea pulsatilă hipofizară a hormonilor care stimulează gonadele, crescând astfel secreţia de hormoni sexuali, respectiv dorinţa de act sexual (libidoul) a persoanei. Totodată, acestea determină şi un efect tonic general, manifestat prin starea de sănătate şi dorinţa de trăire mai intensă în zilele de primavară şi vară", susţine conf. dr. Vasile Niţescu.
Melatonina joacă un rol decisiv
"Sub influenţa stimulilor luminoşi receptaţi de retină, în sezonul estival, când noaptea este mai mică, secreţia de melatonină scade, acesta fiind un alt motiv de creştere a secreţiei hormonilor sexuali, în contextul în care melatonina are o acţiune de frânare a secreţiei gonadelor (antigonadotrop şi antiestrogenic), printr-o acţiune complexă asupra creierului şi hipofizei. Creşterea producţiei de melatonină depinde şi de alţi factori de mediu cum ar fi: temeperatura, câmpul magnetic, presiunea atmosferică sau zona geografică, cantitatea fiind mai mare la nordici decât la cei de la tropice. Aceasta nu înseamnă că o persoană care vine din inima Africii în România ar avea