De ieri, 1 august, a devenit obligatorie procedura de informare cu privire la mediere, înainte ca un litigiu să ajungă în instanţă. Medierea rămâne facultativă, dar procedura de informare cu privire la mediere, în cazuri nepenale prevăzute de Codul de procedură civilă sau în cauze penale - care privesc infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală -, a devenit o etapă ce nu mai poate fi ocolită. Instanţele vor respinge acţiunile pentru care informarea asupra medierii este obligatorie, dacă părţile nu au trecut, înainte de proces, prin această şedinţă obligatorie de informare. Şedinţa este organizată de mediator şi este gratuită. Dovada participării la şedinţa de informare se face printr-un certificat eliberat de mediator.
Medierea este practicată de circa 7.000 de mediatori autorizaţi de Consiliul de Mediere. Potrivit specialiştilor, procedura de mediere vine cu economii de timp şi spor de confidenţialitate pentru părţile implicate, în situaţia în care acestea ajung la un acord.
Tabloul Mediatorilor Autorizaţi, publicat pe site-ul Consiliului de Mediere, autoritatea care reglementează activitatea de profil, arată că la nivel naţional sunt peste 5.500 de mediatori - peste 1.000 în Bucureşti.
„Sunt cam 7.000 de mediatori autorizaţi la nivel naţional în prezent. Avem în fiecare lună între 300 şi 700 cereri de autorizare“, a declarat pentru ZF Gabriela Gyongy Mihuţ, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere.
Potrivit acesteia, majoritatea conflictelor, peste 90%, poti fi rezolvate prin mediere, iar numărul de mediatori va creşte constant în perioada următoare, dată fiind obligaţia medierii. În 2011, numărul de mediatori autorizaţi se situa la circa 3.000.
Ce presupune un proces de mediere
Medierea, profesie reglementată prin Legea 192 din 2