Nu au fost în stare sã adune 70 milioane lei vechi pentru a-si aduce acasã doctorul care le-a dãruit 30 de ani din viatã. Au asteptat, ca pe vremea comunistã, sã le rezolve statul-tãtic o problemã de omenie într-o situatie extremã, de viatã si moarte. Pentru a spãla rusinea, ar fi recomandat sã încerce sã termine cursa începutã (vezi filmul ”Alergãtorul de cursã lungã”).
În timp ce americanii îsi protejeazã cetãtenii indiferent prin ce colt de lume se aflã acestia scotându-i si din închisori, în timp ce ungurii îsi apãrã fiecare individ al natiei lor chiar dacã nu au cetãtenie maghiarã, la fel si nemtii etc., care vin pe cont propriu cu ajutoare de la sute si mii de km, dar mai ales când un câine nu-si pãrãrseste stãpânul aflat în agonie, petrilenilor nici cã le-a pãsat de un semen de-al lor, un doctor care le-a dãruit 30 de ani din viata sa si care s-a aflat într-o situatie limitã.
Învãtati de anii comunismului sã ne rezolve altii problemele, noi, românii, ca natie, asteptãm ca statul-tatã sã ne rezolve si omenia, bunul simt, într-ajutorarea etc., si dacã acesta nu poate sau nu vrea, bãltim lamentându-ne cã ne-a oropsit în loc sã ne luãm soarta în mâini, sã fim mândri de realizãrile proprii, dar mai ales sã trãim plãcutul simtãmânt al datoriei împlinite… La Petrila initiativã a fost, încercãri au fost, câtiva oameni au vrut, dar ce folos dacã demersul nu a fost finalizat!
În cauzã este vorba de tragica situatie în care se aflã Emilia Delica, medicul care a poposit la Petrila direct de pe bãncile facultãtii de medicinã si nu a mai plecat. În cei peste 30 de ani care s-au scurs de atunci, au trecut prin mâna sa – îngrijind si tratând si vindecând – multi dintre petrileni…
A venit luna iunie 2013, când dr. Delica a luat calea strãinãtãtii, pentru prima datã în viatã, pentru a vedea cu ochii sãi, ca orice mamã, ce face fiica sa în Cipru, prin N