Guvernul britanic a primit un set de propuneri în vederea reducerii migraţiei din Uniunea Europeană, cum ar fi restricţionarea mobilităţii forţei de muncă din ţările mai sărace şi limitarea severă a acordării de beneficii sociale migranţilor.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Potrivit cotidianului The Times, mai multe organizaţii neguvernamentale au sugerat aceste măsuri, mai ales ca urmare a sporirii fără precedent a proporţiei lucrătorilor din Europa Centrală şi de Est în rândul forţei de muncă din Marea Britanie.
Studii ale Ministerului britanic de Interne arată că proporția lucrătorilor din fostele state comuniste care au aderat la Uniunea Europeană a sporit de zece ori din 2004 încoace.
Fundaţia Demos, cel mai mare "think-tank" de centru-stânga din Marea Britanie, a depus la evaluarea competențelor pe care o face Guvernul în relația cu UE o analiză în care se afirmă că sosirea a 1,5 milioane de migranți după 2004 a constituit cea mai mare mișcare de populație din istoria Europei pe timp de pace.
Directorul Demos, David Goodhart, spunea că aspectele negative ale acestei migrații au fost subestimate. "Prețul pe care îl plătește UE în termeni de impopularitate și neîncredere este prea mare în raport cu câștigurile economice relativ modeste asociate cu libertatea de mișcare fără restricții", spune Goodhart, citat de cotidianul Times.
Autohtoni dezavantajaţi
Fundaţia Demos a propus Guvernului ca migranții din UE să nu poată solicita plata beneficiilor sociale pe primii doi ani după sosirea în Marea Britanie, iar forța de muncă din statele mai sărace să nu poată să aibă libertate de mișcare deplină, decât după ce țara de origine depășește 75% din Produsul Intern mediu pe cap de locuitor pe ansamblul UE.
Cum astfel de măsuri ar fi ilegale în raport cu legea UE dacă ar fi adoptate unilateral, Demos s