* Interviu cu domnul Cătălin Grigoriu, unul dintre proprietarii traderului de îngrăşăminte Comfert Bacău şi director general al Pambac Bacău
Industria de morărit şi panificaţie este moartă, însă ar putea fi uşor "resuscitată" după scăderea TVA pentru produsele de panificaţie la 9% , ne-a precizat Cătălin Grigoriu, director general al Comfert şi Pambac Bacău.
Domnia sa ne-a acordat un interviu despre planurile sale de afaceri, piaţa cerealelor din ţara noastră, efectele reducerii TVA pentru produsele de panificaţie şi aşteptările pentru al doilea semestru al anului.
La începutul anului, familia Grigoriu, proprietarii traderului de îngrăşăminte Comfert, şi omul de afaceri Anton Guţu, care deţine traderul de cereale Popasul Trebeş, au preluat compania băcăuană de morărit, panificaţie şi paste Pambac.
Tot în acest an, EximBank a încheiat un acord de finanţare în valoare de 25 de milioane de lei cu societatea Comfert Bacău, iar Pambac a contractat, săptămâna trecută, un credit de 40 milioane de lei de la Banca Transilvania.
Reporter: Fluctuaţiile de preţ pe piaţa cerealelor afectează inevitabil profitabilitatea companiilor active pe acest segment. În acestă toamnă se pare că se va deschide Bursa Cerealelor la Corabia. Ce părere aveţi despre aceast proiect? Va reuşi sa funcţioneze ca o adevărată bursă, în contextul în care marii proprietari de silozuri din ţara noastră nu sunt interesaţi de proiect?
Cătălin Grigoriu: Sincer, şi personal, nu cred că Bursa de la Corabia va influenţa piaţa cerealelor din România. Aceasta este foarte bine reglementată, este foarte lichidă, preţurile se formează în funcţie de bursele internaţionale, gen Matif şi bineînţeles, în funcţie de cererea şi oferta de produse din România. Alţi factori care contribuie la formarea preţurilor sunt calitatea produselor, tarifele de transport, puterea de cumpărare ş