După câteva ore de utilizare, calculatoruldevine fierbinte. Acest lucru, pe lângă căldura pe care o degajă, poate crea şi neplăceri în funcţionare. Iată câteva trucuri la-ndemână care te vor ajuta să-i asiguri computerului tău o temperatură de lucru cât mai joasă, pentru mai mult timp.
În general, componentele care generează căldură într- un PC sunt: procesorul plăcii video, procesorul, southbridge- ul plăcii de bază, tranzistorii de putere din sursa de alimentare, hard disk-ul şi alte echipamente auxiliare. Ce să faci ca să ai un calculator mai “rece”
- Poziţionează carcasa cât mai aproape de podea, deoarece la acest nivel temperatura e mai mică decât pe birou. De aceea, multe birouri au lăcaşul pentru carcasă în partea de jos. Aici e o mică problemă cu praful. Trebuie curăţat, fiindcă poate afecta chiar răcirea.
- Lasă calculatorul “să respire”. Prin spatele carcasei se evacuează aerul cald, de aceea e bine ca între partea din spate a calculatorului şi perete să existe măcar 25 cm şi cablurile să nu împiedice ieşirea fluxului de aer.
- Atenţie când cumperi mobilierul! Unele birouri pentru PC nu sunt proiectate ca să asigure o răcire optimă a unităţii centrale.
- Aranjează cablurile astfel încât să nu perturbe fluxul de aer. În acest mod vei ajuta la reducerea acumulării de căldură în carcasă. Poţi organiza sau strânge cablurile astfel încât să nu se intersecteze cu fluxul de aer.
- Montează un ventilator suplimentar pentru unele componente sau pentru evacuarea aerului cald din carcasă. În cazul în care nu ai un loc standard pentru a monta ventilatorul în interior poţi adăuga ventilatoare suplimentare.
- Instalează radiatoare pe cipurile care se încălzesc excesiv. Astfel se măreşte suprafaţa prin care se cedează căldura de la componentă şi rezultă o temperatură mai mică (dar constantă). Această metodă nu este mereu indicată şi este