Judecător al Curţii Constituţionale și fost ministru al Justiţiei din partea PNL, Mona Pivniceru consideră că Memorandumul încheiat de Guvern cu Rompetrol Group nu trebuia promovat printr-o lege în Parlament, deoarece se încalcă prevederile constituţionale. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Mona Pivniceru și-a făcut cunoscute obiecțiile față de Memorandumul Rompetrol într-o opinie separată dată după ce CCR a respins, pe 26 iunie, contestația înaintată de PDL, UDMR şi PPD. Fostul ministru a susţinut că documentul reprezintă o înţelegere de natură comercială între statul român şi o persoană juridică străină, motiv pentru care acesta ar fi trebuit promovat printr-un "contract de stat", fără implicarea Parlamentului.
Aceasta mai argumentează că Memorandumul nu intră sub incidenţa dreptului internaţional public și deci nu trebuie să fie adoptat la fel ca tratatele sau acordurile internaţionale încheiate de statul român, ci face obiectul dreptului internaţional privat. "Legea, ca act juridic al Parlamentului, trebuie să reglementeze relaţiile sociale ori să ratifice acorduri, tratate ori înţelegeri internaţionale, iar nu să valideze înţelegeri între unele organe executive şi persoane juridice de drept privat", menţionează judecătorul CC.
De asemenea, Pivniceru consideră că Parlamentul a intrat în sfera de competenţă a Executivului, adoptând Memorandumul și nesocotind astfel prevederile constituţionale. Judecătorul CCR a invocat și o decizie a Curţii Constituţionale din 2005. În documentul menţionat, Curtea declara neconstituţională legea prin care i se restituiau Regelui Mihai o serie de bunuri, considerând că ele trebuie să facă obiectul unei reglementării individuale a unei înţeleri între Guvern şi fostul suveran.
Ironia sorții face ca argumentele Monei Pivniceru să fie similare cu obiecțiile ridicate de Traian Băsescu față de Memorandumul în cauză. În