În acest an vor fi admişi la locurile fără taxă 6.750 de tinerii. Doar pentru instruirea unui boboc timp de un an, statul va aloca 18.187 de lei. Aproximativ 123 de milioane de lei ne va costa numai întreţinerea studenţilor din anul I.
Autorităţile spun că din această alocaţie se dau bani şi pentru pregătirea a doi tineri intraţi cu taxă. „Aceste surse financiare acoperă şi studiile celor care a intrat la taxă: un student la buget acoperă doi la contract“, ne-a declarat Loretta Handrabura, viceministra Educaţiei.
De cealaltă parte, universitarii atrag atenţia că fondurile alocate, de cele mai multe ori, nu sunt suficiente pentru instruire, motiv pentru care se gândesc la o eventuală mărire de taxe.
Alocaţiile de la stat, peste 50% din bugetele universităţilor
Potrivit lui Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, în ultimii patru ani a crescut numărului de locuri finanţate de stat, respectiv universităţile au primit mai mulţi bani de la buget. „Dacă în perioada 2007-2008 universităţile erau finanţate doar în mărime de 30%, în prezent cifra a trecut de 54%. Dar din 2008 nu am mărit taxele“, atenţionează Belostecinic.
Rectorul ASEM susţine că sursele financiare alocate sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de pregătire a unui viitor economist sau jurist. „Nu ne va permite însă să creştem. Doar dacă vom mări taxele de studii, vom reuşi să avem instituţii care să poată concura cu alte universităţi din regiune“, adaugă Belostecinic.
27.000 de lei pentru un medic
Unii universitari afirmă că nici banii alocaţi de stat, nici taxele de studii nu acoperă cheltuielile de instruire a unui viitor specialist. „Cheltuim în jur de 27.000 de lei pentru formarea unui medic. Acoperim diferenţa de preţ din taxele studenţilor străini“, explică Gheorghe Rojnoveanu, şeful comisiei de admitere la Universitate