Strălucirea studiourile americane de producţie cinematografică de la Hollywood este umbrită de o latură neagră şi nu ne referim la filmele horror realizate. O carte publicată de un profesor de la universitatea americană Harvard vorbeşte despre un pact pe care studiorile americane l-ar fi realizat cu naziştii în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. „Colaborarea: pactul dintre Hollywood şi Hitler” dezvăluie secrete din culisele celor mai importante producţii din perioada respectivă, potrivit The Hollywood Reporter.
După venirea din 1933 la putere a lui Hitler, exista ameninţarea ca naziştii să excludă cele 250 de filme amerincane difuzate atunci în cinematografele din Germania în contextul în care, înainte de Primul Război Mondial, piaţa germană era a doua cea mai mare la nivel mondial.
Studiourile se confruntau cu temerea că filmele produse vor fi exclusse de pe piaţa germană şi că nu se vor putea întoarce vreodată pe aceasta. Prin urmare, scenariile şi filmele au început să fie trimise oficialilor germani pentru a evita riscul de a include scene care să ducă la posibilitatea refuzării filmelor. Când aveau obiecţii referitoare la anumite scene sau dialoguri – în general scene care puneau într-o lumină negativă Germania sau vorbeau despre tratamentul prost aplicat evreilor – acestea erau tăiate, atât în versiunile americane cât şi ale celor distribuite la nivel mondial. Astfel, din Hollywood nu a plecat niciun film antinazisz până în 1940. Erau promovate în schimb filme precum”Căpitanul Curaj din 1937”, care ar fi promovat valorile arienilor.
Pactul a pornit de la un eveniment din 1930 , premiera filmului “Nimic nou pe frontul de vest”, un documentar despre Primul Război Mondial.
A fost considerat o jignire la adresa germanilor, iar reacţia naziştilor a fost să cumpere 300 de bilete la premiera filmului. În scena retragerii