Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că au fost produse primele 215.000 de carduri electronice de sănătate, respectând, astfel, termenul propus - sfârşitul lunii iulie.
De altfel, în perioada următoare vor fi personalizate cel puţin 50.000 de carduri zilnic, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
„Cardul naţional electronic de sănătate este un proiect prioritar pentru Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate, care aduce avantaje importante asiguraţilor. În acelaşi timp, acest proiect va contribui la creşterea transparenţei şi eficienţei cheltuirii banului public în sistemul social al asigurărilor de sănătate”, a declarat Cristian Buşoi, preşedintele CNAS.
O echipă a Departamentului IT al CNAS generează şi verifică datele necesare pentru personalizarea cardului electronic naţional de sănătate, mai arată documentul.
Potrivit CNAS, dacă partenerul acestui proiect, CN Imprimeria Naţională SA, va tipări cardurile cel puţin în acelaşi ritm, până la sfârşitul anului vor fi produse 7,5 milioane de carduri, conform contractului.
Medicii de familie nu vor distribui cardurile
Deşi medicii de familie sunt de acord să folosească documentul electronic, ei nu vor să se ocupe şi de distribuţia acestuia. În acest sens, au fost lansate mai multe propuneri de distribuţie a cardurilor, CNAS urmând să hotărască cele mai potrivite variante pentru ca acestea să ajungă la pacienţi.
Referitor la iniţializarea cardurilor de sănătate din punct de vedere medical, ea va fi realizată prin cabinetele de medicină de familie, urmând să se stabilească criteriile.
În ceea ce priveşte cititoarele de card, acestea vor fi achiziţionate centralizat, prin licitaţie naţională, iar distribuirea şi plata se vor negocia ulterior.
Costul unui card naţional de sănătate este de 2,2 euro plus TVA, iar