de Sorana MAIER
01 august 2013 23:10
0 vizualizari
A-A+
Klaus Iohannis, primarul Sibiului, spune că este de părere că Legea 161 din 2003, care interzice aleşilor locali să reprezinte interesele comunităţilor în Adunările Generale ale Acţionarilor este greşită şi ar trebui modificată.
"Abordarea din Legea 161 este anacronică: cine să reprezinte comunitatea în societatea care este în proprietatea comunităţii? Evident - şi acesta este modelul aplicat în Germania - că în aceste societăţi reprezentantul comunităţii este primarul sau viceprimarul. Doar în măsura în care aceştia nu reuşesc să meargă la toate sunt consilierii sau alţi funcţionari. Este un lucru normal, natural şi, de altfel, un lucru impus de Comisia Europeană pentru programul POS Mediu. Acest program a fost negociat în aşa fel încât să primească finanţare nerambursabilă doar acele asociaţii de apă şi canal care sunt sută la sută în mână publică, unde acţionari sunt numai comunităţi locale, respectiv consiliile locale. De asemenea, prin legislaţia specifică a Ministerului Mediului, de la vremea respectivă, prin formularistică s-a impus ca primarul sau viceprimarul să facă parte din AGA operatorului regional", a declarat ieri, în conferinţa de presă, primarul Iohannis.
Primarul spune că este pentru modificarea legii nu fiindcă ar fi incompatibil, deoarece el nu se consideră incompatibil, ci pentru că abordarea din legea românească este inadecvată.
"Nu este vorba despre a permite aleşilor să intre în tot felul de consilii de administraţie private, ci de acele societăţi care sunt sută la sută în mână publică, cum este, de exemplu, Apă-Canal la Sibiu, DPC la Sibiu. (...) Nu vorbim aici - aşa cum este eronat prezentat în unele media - că noi primarii şi viceprimarii ne aruncăm la nişte afaceri grase şi vezi doamne ce facem acolo. Nu. Noi merge