Societatea Doly-Com din comuna Roma, judeţul Botoşani, a ajuns, după 16 ani de experienţă, unul dintre cei mai mari şi importanţi exportatori de carne de vită din România. A cucerit Europa, dar nu se opreşte aici.
Administratorul abatorului Doly Com, din comuna botoşăneană Roma, Iulian Căzăcuţ, a pus pe picioare în anul 1997 o afacere care avea să devină în timp un brand nu numai pe piaţa românească, dar şi pe cea europeană, iar acum se pregăteşte de exporturi în afara UE.
Prima livrare, o întâmplare
„A fost o întâmplare. Trebuia să vând nişte porci, care erau proprietatea părinţilor mei, şi nu aveau unde. Eu eram asistent medical, am întrebat pe cineva de la spital dacă nu cumpără carne de porc şi vroiau, numai că trebuiau abatorizaţi corect, oficial, la un abator, cu documente, cu tot ce trebuie. Şi aşa am făcut prima livrare cu carne pentru o cantină“, îşi aminteşte Iulian Căzăcuţ.
Atunci s-a înfiripat şi ideea dezvoltării afacerii. Astfel că, doi ani mai târziu, Iulian Căzăcuţ a început să investească serios pentru a intra oficial în acest domeniu.
„În 1999 am achiziţionat un punct de sacrificare în comuna Roma, pe care încet-încet l-am modernizat, l-am utilat, l-am extins în etape succesive. Ca în orice început, toate momentele sunt grele. Pot să spun că este greu şi acum, poate că era mai simplu şi mai uşor atunci. Dar sunt acele momente în care munca pe care o faci îţi dă satisfacţie şi uiţi de greutăţi“, adaugă managerul societăţii Doly Com.
Abatorizare automată
Iar pentru că cererea pe piaţă a fost mare, Iulian Căzăcuţ a fost nevoit să continue să investească şi să-şi dezvolte afacerea. Astfel că, în anul 2003, s-a făcut şi una din cele mai mari investiţii pentru abatorizare automată cu un punct fix. Tot atunci, produsele Doly-Com au intrat şi pe rafturile supermarketurilor şi hiper