Berea poate avea un efect benefic asupra memoriei şi a nivelului de atenţie. Cu o singură condiţie, însă: să fie consumată în contităţi moderate. Aceasta este concluzia primului studiu realizat în România despre efectul pe care îl are berea asupra organismului.
Datele cercetării arată că berea băută în cantităţi moderate, chiar şi în fiecare zi, poate favoriza procesele de memorare prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. Prezentul studiu pune sub semnul întrebării concluziile prezentate anterior în literatura de specialitate care afirmau că un consum de băuturi alcoolice blochează memorarea informaţiilor prezentate imediat înaintea consumului sau imediat după.
Studiul evidenţiază faptul că un consum moderat de bere în rândul persoanelor active ar putea amplifica impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului. „Luând în considerare faptul că procesul de memorare presupune compararea informaţiilor noi cu ceea ce este deja cunoscut, studiul indică faptul că un consum moderat şi responsabil de bere ar putea favoriza acest proces”, a declarat dr. Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, autorul studiului mai sus menţionat.
Pentru a ajunge la această concluzie, dr. Bercea, împreună cu echipa sa, a supus un grup de 29 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, unui experiment ce s-a bazat pe tehnologie de ultimă generaţie – neuroimagistica: RMN funcţional şi EEG neuroheadset.
660 de mililitri de bere – doza zilnică recomandată în cazul bărbaţilor
Voluntarii au fost împărţiţi în două categorii: o parte dintre subiecţi au băut bere în cantităţi moderate, respectiv 660 de mililitri de băutură pe zi, în timp ce a doua categorie de bărbaţi nu aveau inclus în meniul zilnic niciun pic de bere.
Mai apoi, persoanele implicate în cercetare au fost rugate să p