4.464 de nemţeni s-au declarat analfabeţi, iar mai mult de 12.000 nu au nici o şcoală terminată. Pentru a putea termina o şcoală, aceştia se pot înscrie în programul “A doua şansă”.
Pentru aproape 5.000 de nemţeni, firmele de pe stradă, afişele sau reclamele luminoase n-au niciun înţeles. Ar putea să fie, la fel de bine, caractere chinezeşti sau inscripţii cuneiforme, întrucât aceştia nu ştiu nici să scrie şi nici să citească. Conform datelor finale ale recensământului din 2011, 12.078 de nemţeni nu au nici o şcoală terminată, iar dintre aceştia 4.464 s-au declarat analfabeţi. 466 dintre cei care nu ştiu nici să scrie şi nici să citească locuiesc în Roman. Singura veste bună care se desprinde din datele recensământului, referitoare la analfabeţi, este că numărul lor este în scădere, în comparaţie cu recensământul de acum zece ani.
“A doua şansă” – singura şansă de a mai termina o şcoală
Dincolo de neajunsurile cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi cei care nu ştiu să scrie sau să citească, aproape toate instituţiile cu care ceştia intră în legătură cer o diplomă prin care să demonstreze cât şi cum au trecut prin şcoală. Programul educaţional “A doua şansă” este, în acest moment, singura modalitate prin care cei care, din diverse motive, nu au frecventat şcoala la timp, pot să înveţe să scrie şi să citească şi să primească o diplomă de studii.
“Programul «A doua şansă» reprezintă o iniţiativă a Ministerului Educaţiei care vine în întâmpinarea unei probleme des întâlnite, mai ales în comunităţile defavorizate: existenţa unui număr mare de persoane care au depăşit vârsta legală de şcolarizare, fără, însă, a fi reuşit să participe complet sau deloc la propria educaţie, la nivelul învăţământului obligatoriu. În acest context, programul «A doua şansă» oferă posibilitatea continuării şi finalizării studiilor obligatorii fără a fi necesară întrer