Peste 1,9 miliarde de lei au intrat în primele şase luni ale anului în România de la 10 companii cu capital străin care au la noi filiale sau societăţi de sine stătătoare, potrivit unei analize realizată de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru ECONOMICA.NET.
Cel mai mult, adică 500 de milioane de lei, au venit în urma unor majorări de capital făcute în perioada analizată de Enel Green Power România, compania Grupului italian Enel dedicată dezvoltării șii administrării energiei provenite din surse regenerabile. De altfel, în luna iulie, EGP a finalizat investiţiile în primele centrale fotovoltaice ale companiei în România, conectându-se la rețea.Cele două centrale, Berceni 1 și Berceni 2, sunt localizate în județul Prahova, având o capacitate instalată totală de circa 19 MW. Unitățile vor putea genera circa 29 milioane kWh pe an. Enel Green Power are în România o capacitate instalată de 498 MW în energie eoliană.
Tot pentru investiţii în energie verde au venit alţi 246 de milioane de lei de la spaniolii Iberdrola Renovables, prin Eolica Dobrogea One, companie care a dezvoltat mai multe parcuri eoliene în zona Dobrogea. Cel mai recent proiect este cel de la Mihai Viteazu, cu o putere instalată de 80 MW şi care este funcţională de la începtul anului trecut. De asemenea, italienii au mai finanţat şi filiala Iberdrola Renewables România cu 180 de milioane de lei.
Marfin Leasing IFN a făcut în prima jumătate a acestui an o majorare de capital de 214,7 milioane de lei, fiind ;i singura instituţie financiară din top 10 companii cu capital străin în funcţie de majorările de capital ale filialelor din România.
Petrofac Solutions este reprezentanţa din România a unuia dintre cei mai mari furnizori de servicii petrolifere din lume şi a primit în prima parte a acestui an de la compania mamă