Gratie programului XKeyscore, serviciile secrete americane sunt capabile sa supravegheze in timp real mailurile, cautarile sau activitatea pe retelele sociale ale unei tinte date, potrivit unor documente publicate miercuri de The Guardian si citate de Le Figaro.
Acest program permite supravegherea a aproape oricarei activitati derulate de un internaut. Documentele care atesta existenta sa au fost furnizate de Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei de Securitate Nationala a Statelor Unite (NSA), acuzat de spionaj.
Cotidianul britanic a analizat materiale de instruire din 2008, folosite aparent intr-o sedinta de formare a agentilor serviciilor americane.
O prezentare a programului XKeyscore poate fi citita aici.
Patru dintre cele 32 de pagini ale prezentarii nu au fost reproduse deoarece "dezvaluie elemente ale operatiunilor specifice ale NSA", precizeaza The Guardian. Potrivit acestui document, analistii agentiei aveau acces la baze de date, care colectau si clasau toate activitatile pe internet din intreaga lume. Programul secret acoperea "aproximativ 150 de site-uri" si "peste 700 de servere" din intreaga lume, inclusiv din China, Venezuela sau Rusia.
Aceste documente par sa justifice una dintre cele mai controversate declaratii facute de Snowden, in interviul publicat de Guardian in 10 iunie.
"Eu, asezat la biroul meu, puteam sa interceptez pe oricine, de la tine sau contabilul tau, la un judecator federal si pana la presedinte, daca ar avea o adresa personala de email", spunea Snowden, atunci.
Oficialii americani au negat vehement aceste afirmatii. Mike Rogers, presedintele republican al comisiei pentru Informatii din Camera Reprezentantilor, spunea: "Minte. Este imposibil sa faca ceea ce spune ca putea".
Niciun control ierarhic
Contrar altor sisteme de supra