Un exemplar de vultur codalb, cea mai mare pasăre răpitoare de zi din Europa, specie aflată pe cale de dispariţie, a fost salvat de specialiştii organizaţiei Oceanic Club după ce se electrocutase, fiind apoi eliberat în apropiere de Sulina, în zona în care se presupune că îşi avea cuibul.
Potrivit unui comunicat de vineri al Oceanic Club, la solicitarea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, echipa organizaţiei a preluat de la Sulina un vultur codalb care nu mai putea zbura după ce se electrocutase.
"Reprezentanţii organizaţiei au identificat punctele de intrare, sub aripa stângă, şi de ieşire, prin piciorul stâng, a curentului electric din corp şi prezenţa unui edem puternic la picior şi o zonă de arsură, vulturului fiindu-i administrată în primă fază o hrană bogată în lichide şi vitaminele C şi D, iar ulterior, după retragerea edemului, i s-au dat antibiotice", spun reprezentanţii organizaţiei.
Potrivit acestora, pasărea a stat 21 de zile în custodia organizaţiei Oceanic Club, timp în care aceasta şi-a recăpătat capacitatea de zbor.
Pe toată perioada, vulturul a fost hrănit în medie cu 700 - 800 de grame de peşte pe zi, la care s-au adăugat şi alte tipuri de carne dispusă în voliera improvizată, pentru a observa momentul în care este capabil să sfâşie singur hrana, spune Raluca Grigore, director de programe al Oceanic-Club.
În ultima zi din luna iulie, pasărea a fost inelată de către specialiştii de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi apoi eliberată în apropiere de Sulina, locul în care a fost identificat şi unde se presupune că are cuibul.
Vulturul codalb este cea mai mare pasăre răpitoare de zi din Europa. Efectivul european este restrâns la 5.000 - 6.500 de perechi, în România vulturul codalb fiind inclus în categoria speciilor pe cale de dispariţie, fiind prezent în număr restrâns în Del