Prunele sunt fructe gustoase, considerate ca făcând parte din lista alimentelor cu calorii negative, bogate în fibre, antioxidanţi, vitamine (Vitamina C, vitamina E, vitamina D vegetală, betacaroten), şi minerale (magneziu, sodiu, potasiu etc.).
Desi au gust dulce, totuşi prunele prezintă indice glicemic scăazut.
Alegeţi pentru consum prunele proaspete în sezon, iar pe cele uscate, care sunt mai bogate în calorii, să le consumaţi în sezonul rece.
Beneficiile consumului de prune
- Previn ateroscleroza şi bolile cardiovasculare;
- Scad tensiunea arterială;
- Scad colesterolul;
- Tratează constipaţia;
- Prezintă efecte anticancerigene prin cantitatea ridicată de antioxidanţi;
- Ard caloriile şi ajută în procesele de slăbire;
- Previn diabetul;
- Tratează anemia;
- Stimulează memoria;
- Cresc imunitatea organismului.
Cura de slăbire
Pentru că au efect laxativ şi sunt uşor acide, dieta cu prune trebuie să prezinte o fază de adaptare a organismului la un consum mai mare de prune.
Faza introductivă
Este indicat să:
- consumaţi la micul dejun doar o banană; puteţi bea o ceaşcă de cafea neîndulcită;
- prima gustare din zi: 5 prune;
- la masa de prânz puteţi consuma fie o porţie de supă/ciorbă doar de legume, fie o salată cu brânză, fără ulei;
- la a doua gustare din zi consumaţi 5 prune;
- fie săriţi peste cină, fie consumaţi un iaurt;
- nu aveti voie să consumaţi alte alimente (pâine, condimente, maioneză, dressing la salată, ulei, mezeluri, ouă, carne, dulciuri, foietaje, paste etc.), ci doar salată cu brânză, banană, cafea, apă, prune, iaurt.
Această fază introductivă a dietei cu prune durează o săptămână.
Faza de atac
În faza de atac se păstrează regulile de mai sus, dar la cină se consumă prune, în ce cantitate doriţi. Această fază dureaz