...pentru o presupusă fraudă de 90 de milioane de lei.
Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat astăzi că i-a pus sub urmărire pentru spălare de bani pe șefii de la două companii farmaceutice care au livrat în ultimii ani medicamente de sute de milioane de lei instituţiilor statului. Firmele ar fi apelat la scheme ilicite prin care ar fi mărit şi de patru ori preţul real de achiziţie al medicamentelor importate, a precizat CNA, fără însă a da numele companiilor sau directorilor suspectaţi. Ofiţerii anticorupţie au anunţat de asemenea că cel puţin unul din medicamentele importante din China de firmele respective, anume oxitocina, a fost declarat total ineficient de Agenţia medicamentului şi a fost retras din instituţiile medicale în care a ajuns. Amânunte despre ancheta CNA are Liliana Barbăroşie.
Potrivit rechizitoriului citat într-un comunicat al Centrului Naţional Anticorupţie, din 2010 şi până în 2013 cele două companii au câştigat 16 licitaţii publice şi au livrat în spitalele moldoveneşti medicamente în sumă de 100 de milioane de lei. Toate erau aduse din China, pe cale maritimă, prin portul Odessa. Acolo, spun oamenii legii, intrau pe fir companiile off-shore prin care preţurile de import ale unor loturi de medicamente erau majorate şi de patru ori. Profitul obtinut pe aceasta cale ajungea la beneficiari prin conturi deschise pe nume de persoane terţe în bănci letoniene.
Investigaţia a durat jumătate de an şi a fost efectuată cu suportul organelor de drept din Letonia şi a misiunii EUBAM, au mai precizat ofiţerii anticorupţie.
Suma prejudiciului se ridică, preliminar, la 90 de milioane de lei. Victoria Gâncear, ofiţer al secţiei specializate pe investigarea spălărilor de bani de la CNA a explicat astfel provenineta acestei sume:
„Este diferenţa între sumele plătite companiilor chineze de la care