Piata din Romania continua sa fie invadata de produse contrafacute. Daca in anii '90 se vindeau ca painea calda faimoasele casetofoane "Pawasonic" sau "Soni", DVD-urile "Tosiba", televizoarele "Philyps" sau pantofii de sport "Adibas", astazi cele mai vandute produse sunt telefoanele mobile "replica", niste contrafaceri grosolane si foarte proaste ale produselor originale.
Produsele piratate s-au vindut si se vand ca painea calda, capacitatea de absorbtie a pietei romanesti fiind cu adevarat uriasa. Credulii le cumpara fara a se asigura de calitatea si garantia produselor achizitionate.
Cea mai in voga teapa este cea cu telefoanele "replica". In special pe internet sunt scoase la vanzare smartphone-uri de top, la preturi cu pana la 50% mai mici decat cele originale.
Atrasi de pret, clientii isi dau abia intr-un tarziu seama ca au cumparat un telefon contrafacut, a carui calitate este foarte proasta. Cele mai multe astfel de telefoane vin din China, iar business-ul a ajuns la sute de mii de euro.
Recent, politistii bucuresteni au descoperit o retea care vindea astfel de produse. Trei persoane au fost retinute pentru comert cu produse contrafacute. In ultimele luni, ar fi adus in Romania marfa de sute de mii de euro din China.
Uneori precizau ca produsele erau o replica, insa nu multi cumparatori stiau ce inseamna.Telefonul era vandut ca fiind unul de buna calitate, chiar cu garantie de un an. Insa dupa ce primeau smartphone-ul acasa, cumparatorii isi dadeau repede seama ca ceva nu era in regula. In cale mai multe cazuri, spun specialistii, falsurile sunt usor de observat.
„Sunt mai multe diferente. In primul rand, la exterior, carcasa, finisajele materialelor, culorile. De obicei, la fake-uri buteaza mult mai repede, adica porneste repede, de genul 20 de secunde, fata de un telefon normal, caruia ii ia