În perioada 1–7 august, la Palatul Voievodal Mogoşoaia, peste 700 de cercetaşi, mici şi mari, din ţară şi din străinatate (Argentina, Bulgaria, Franţa, Spania, Slovenia) vor sărbători Centenarul Cercetăşiei în România.
1 /.
"Evenimentele care vor marca cei 100 de ani de Educaţie pentru Viaţă aduc în prim plan rolul cercetăşiei în formarea de lideri şi cetăţeni activi", spun organizatorii.
Cercetaşii sunt 4,42 la sută din populaţia planetei!
Organizaţia Naţională „Cercetaşii României”, prescurtat ONCR, reînfiinţată în 1990, este cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România, cu circa 2500 de membri în 61 de centre locale (filiale) răspândite în toată ţara.
Fiecare dintre aceste centre îşi planifică propria activitate în funcţie de specificul local şi de interesele şi aptitudinile membrilor ei, se integrează în comunitatea locală şi încearcă să-i ajute pe membrii acesteia să devină cetăţeni responsabili ai comunităţilor în care trăiesc.
Organizaţia naţională este, de asemenea, integrată în cercetăşia mondială prin apartenenţa ei ca membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout şi este singura din ţară recunoscută ca atare. Organizaţia mondială numără în prezent peste 31.000.000 de membri activi în 216 ţări şi teritorii, existând doar 3 ţări în lume care nu au organizaţii de cercetaşi.
Curiozităţi ale cercetăşiei
În SUA, au fost cercetaşi: 65 la sută din congresmenii americani, 85 la sută din agenţii FBI şi 11 din 12 oameni ce au ajuns pe Lună!
Multe personalităţi din România au fost cercetaşi: Grigore Antipa, Nicolae Iorga, Alexandru Borza, Tudor Arghezi, Mircea Eliade, George Călinescu, Ecaterina Teodoroiu, Mina şi Nicolae Minovici şi Ion Raţiu şi mulţi alţii.
La nivel mondial, printre celebrităţile care în adolescenţă au fost cercet