Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, este sărbătorit astăzi de creştini. Important prooroc din Vechiul Testament, Sfântul Ilie este mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă. În tradiţia populară, Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor. Potrivit tradiţiei, de Sfântul Ilie se mănâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere, de nuci şi alune. El este considerat şi ocrotitorul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscuta sub denumirea de „retezatul stupilor“. În dimineaţa zilei de Sfântul Ilie se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Femeile duceau în această zi busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice. Merele, sfinţite la biserică De Sfântul Ilie, la sate, nu era voie să se consume mere până la 2 august şi nici nu era voie ca aceste fructe să se bata unul de altul, pentru a nu cădea grindina, obiceiul acesta fiind păstrat şi astăzi. Merele, considerate fructele Sfântului Ilie, sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă. Ocrotitorul recoltelor Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor; de aceea, în această zi ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. În dimineaţa praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usucă în locuri ferite de umezeală.
Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică şi busuiocul. Este bine să facem provizii de busuioc, o plantă cu efecte miraculoase pentru sănătate şi pentru viaţa spirituală.
În Republica Moldova, peste 9.000 de persoane poartă numele Ilie, alţi 6.000 - Ilia, iar 670 de moldovence se numesc Ilinca.