Din cauza temperaturilor ridicate, se produce o crestere a transpiratiei, care are rol de regulator termic, împiedicând astfel supraîncãlzirea corpului. Care sunt consecintele acestui fapt si procedeele ce trebuie urmate pentru ca populatia sã nu resimtã efectele zilelor caniculare ne spune dr. Carmena Nicoleta Piseru, medic primar în urgente în cadrul Spitalului Judetean Vaslui. “Odatã cu apa, organismul pierde si sãruri minerale si vitamine, antrenând astfel multe consecinte negative în desfãsurarea proceselor fiziologice. Astfel, poate apãrea astenia fizicã, precum si tulburãri ale proceselor metabolice sau o crestere a simptomatologiei în cazul unor boli cronice, cum ar fi, de exemplu, hipertensiunea arterialã. Pentru evitarea unor asemenea neplãceri, se impun mãsuri de înlocuire a pierderilor provocate de transpiratie, a pierderilor de apã, sãruri minerale si vitamine, pentru refacerea conditiilor normale de functionare a organismului. Acest lucru poate fi realizat prin consumarea în medie a doi litri de apã pe zi, dar nu prea rece. În afarã de lichidele propriu-zise, se vor consuma cât mai multe legume si fructe, datoritã, pe de o parte, rezervelor de apã, sãruri minerale si vitamine pe care le contin, cât si datoritã faptului cã, în organism, ele cedeazã apa sub efect retard, asigurând lichidul în mod constant si pe termen lung. Consumând cât mai multe fructe si legume crude, dispare senzatia de sete continuã. În plus, acestea elibereazã, prin consum, un numãr mic de calorii. Se mai pot consuma ceaiuri cãldute, usor îndulcite, cele mai indicate fiind infuziile de soc, musetel, sunãtoare si, mai ales, urzici. Alimentatia trebuie sã fie variatã si judicios întocmitã, în sensul valorii calorice a alimentelor, în ideea de a se consma numai acele produse cu valoare caloricã micã. Foarte importante sunt mãsurile de protectie împotriva soarelui. Este indicat sã