Am plecat de la Balcic cu convingerea că, dacă Primăria micuței stațiuni bulgărești de pe malul Mării Negre a găsit interesantă organizarea, de patru ani încoace, a unui festival de vară de muzică clasică, modelul ar putea funcționa și pe litoralul românesc, poate la Mamaia, poate la Mangalia... Publicul care s-a oprit să asculte repetiția generală sau concertul Mozart al Orchestrei Naționale Radio dirijate de Tiberiu Soare era sau nu un public familiarizat cu muzica clasică. Probabil însă că mulți dintre românii sau bulgarii care au ascultat această seară de deschidere a celei de-a IV-a ediţii a Festivalului „Balchik Classic Days“ au participat pentru prima oară la un concert integral Mozart. Și totuși, în ciuda unei atmosfere de relaxare estivală, entuziasmul a fost cel similar unui concert-eveniment pe oricare dintre scenele prestigioase ale unei capitale – fie ea Sofia sau București.
După o stagiune care a însemnat pentru Orchestrele şi Corurile Radio România o succesiune de momente de succes, inclusiv în afara țării, punctul culminant constituindu-l participarea la cel mai longeviv festival de muzică din China – Shanghai Spring International Music Festival –, Orchestra Naţională Radio a avut ocazia de a concerta într-un loc cu multiple semnificaţii istorice pentru noi, Balcic, sub bagheta dirijorului ei principal, Tiberiu Soare, și avîndu-i ca invitați pe doi dintre soliştii concertişti ai Radioului, pianistul Horia Mihail şi violonistul Gabriel Croitoru.
Seara oferită de Orchestra Naţională Radio s-a deschis prin Concertul nr. 5 în La major pentru vioară şi orchestră – solist Gabriel Croitoru. Lucrarea mai este denumită şi Concert turcesc datorită sonorităţii inedite cu iz oriental. Încă de la primele note ale introducerii, în ciuda spațiului de concert neconvențional, situat între două hoteluri, pe o scenă ridicată cu un metru de la so