Rezerva Federală a Statelor Unite acuză Banca Centrală Europeană (BCE) că ar fi creat o criză a datoriilor de stat care putea fi evitată, pe care nu a înţeles-o şi a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph, preluat de The Guardian.
"BCE nu are o strategie coerentă pentru a construi baza monetară necesară pentru susţinerea creării de bani pe care să se sprijine o economie în creştere", potrivit unui document pregătit de Rezerva Federală din Richmond, una dintre cele 12 instituţii de supraveghere ale Sistemului Rezervelor Federale din Statele Unite.
Documentul, consultat de Daily Telegraph, a fost redactat în luna iulie şi este semnat de economistul şef al Rezervei Federale din Richmond, Robert Hetzel.
Banca centrală a SUA recomandă BCE să tipărească mai mulţi bani pentru a stimula economia europeană, după modelul relaxării cantitative adoptate în Statele Unite după criza financiară din 2008.
Rezerva Federală cere BCE acţiuni directe pentru preluarea din sistemul bancar a unor pachete de credite către companii mici, precum şi a unor pachete de obligaţiuni guvernamentale din zona euro, inclusiv titluri germane.
"BCE va trebui să arate clar că statele aflate în surplus vor înregistra rate ale inflaţiei de peste 2% pentru perioade prelungite de timp", consideră economiştii americani, care notează că Banca Centrală Europeană trebuie să fie pregătită să explice publicului german că o astfel de situaţie este dezirabilă.
Totodată, instituţia de supraveghere din zona euro ar trebui să înţeleagă mai bine problemele economiei europene şi să acţioneze în consecinţă, consideră Fed.
"Cel mai important, BCE trebuie să înceapă să admită că problemele Europei nu sunt numai de natură structurală. Banca trebuie să înceteze utilizarea politicii monetare ca pârghie pentru obţinerea de schimbări structurale şi să pună