Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că Ministerul nu a luat în calcul propunerile lor legate de salarizare, oameni din sistem sunt sceptici că noile legi ar rezolva criza din Sănătate.
„Praf în ochi”, „Doar se vopseşte un pic gardul”, „Se duce tot sistemul de râpă”, sunt câteva dintre părerile medicilor faţă de recentele legi anunţate de ministrul Eugen Nicolăescu.
În plus, protestele sindicatelor se ţin lanţ după ce actele normative au devenit publice.Ultimul vine de la sindicaliştii TESA, nemulţumiţi că ei nu sunt în niciun fel vizaţi de banii în plus care ar trebui să ajungă la spitale. Pe de altă parte, managerii spitalelor din ţară, care supravieţuiesc greu cu fondurile mici care ajung la ei, văd schimbările ca un punct de plecare pentru eventuale servicii mai bune şi un buget mai consistent.
Statutul spitalelor se modifică, iar cele orăşăneşti vor putea avea statut de fundaţii, medicii care lucrează cu normă întreagă la stat nu vor mai putea lucra şi la privat, însă vor putea oferi consultaţii ce vor fi plătite de pacienţi în spitalele publice. Cea mai mare parte din banii oferiţi pe consultaţii intră în buzunarul medicului, 30% la echipa lui şi 10% la spital, sunt câteva propuneri din proiectele aflate în dezbatere publică.
Revolta faţă de „interzis la privat”
Ideea îngrădirii medicilor, cărora li se cere să nu mai meargă la privat dacă aleg spitalul public, supără cel mai mult. „E o nedreptate. Un anestezist, spre exemplu, poate lucra la cinci spitale. E treaba lui ce face în timpul liber”, este de părere prof. dr. Mircea Gorgan, director medical şi neurochirurg la Spitalul Bagdasar-Arseni. De aceeaşi părere este şi conf. dr. Horaţiu Moldovan, chirurg cardiovascular. „Vor să impună un maximum de plată pentru o operaţie, 1.500 de lei impozabil, ori în cazurile celor complicate, ce faci? Dacă cer medicilor să aleagă între stat şi privat, va