Direcţia Agricolă Judeţeană trebuie să transmită până în 5 august propuneri pentru normele metodologice care să facă funcţională procedura de încasare a impozitului pe veniturile din agricultură, până la acest moment existând puţine certitudini şi multe semne de întrebare.
S-au stabilit suprafeţele neimpozabile, se ştie norma de venit, sunt aproape clare şi termenele, dar nimeni nu ştie cu exactitate câţi fermieri datorează impozit statului, dacă va rămâne ceva la bugetele locale sau cum se va face plata. Direcţiile agricole au fost invitate să facă propuneri pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare a actelor normative prin care s-a stabilit impozitul pe veniturile din agricultură, iar termenul expiră în 5 august.
După ce, numai în acest an, s-au produs modificări de cuantum al normei de venit pentru aproape toate domeniile agricole care produc venit, s-a prelungit şi termenul până la care fermierii să depună formularul în care declară veniturile prezumate, agricultorii în continuare nu ştiu unde plătesc. Cei care şi-au arendat pământul au auzit inclusiv de varianta în care arendaşului i-ar reveni obligaţia, însă lista de nelămuriri e încă lungă.
„Ni s-au cerut propruneri, ne gândim şi noi, dar...”, a fost declaraţia directorului DAJ, Ion Anuţa.
Deşi, conform datelor existente la APIA, cu cereri pentru plata subvenţiei pe teren sunt peste 40.000 fermieri înregistraţi, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice au depus formularul 221 privind venturile estimate a se obţine din activităţi agricole doar 9.315. E drept, în rândul celor peste 40.000 de fermieri cu cereri la APIA sunt, şi probabil deloc puţini, fermieri care au înfiinţat culturi pe suprafeţe sub cele pentru care se percepe impozit, însă cu siguranţă cei rămaşi de impozitat mai mulţi decât cei aproape 10.000 care s-au înregistrat cu datoria la fisc.
@