Dezamăgirea în instituţiile democratice şi creşterea sărăciei poate împinge cetăţenii din Republica Moldova spre susţinerea unui regim autoritar, au avertizat vineri reprezentanţi ai Expert Grup, în studiul Raportul de Stare a Ţării 2013. În contrast, şefii diplomaţiei român şi moldovean, Titus Corlăţean şi Natalia Gherman, au apreciat optimist evoluţia relaţiei bilaterale între cele două ţări în eforturile apropierii Chişinăului de Bruxelles.
În comparaţie cu acum patru ani, dezamăgirea cetăţenilor în instituţiile statului a crescut semnificativ, iar oamenii nu împărtăşesc politicile pe care le implementează autorităţile în mai multe domenii, inclusiv în educaţie şi sănătate, potrivit Agerpres. În majoritate, moldovenii sunt preocupaţi de supravieţuire, potrivit raportului Expert Grup, nu de autorealizare, din cauza economiei slab dezvoltate sau a mediului de afaceri vicios care reduce creşterea economică a ţării.
Un sondaj de opinie cuprins în raportul menţionat arată că majoritatea populaţiei nu este mulţumită de nivelul de trai şi de modul în care decurg lucrurile în Republica Moldova. Mai mult de jumătate din participanţii la sondaj au declarat că nu au acces la apă caldă şi la energie termică, iar aproape jumătate nu au sistem de canalizare şi conexiune la gaz. Circa jumătate dintre respondenţi au declarat că sunt gata să plece pentru totdeauna peste hotare.
Autorităţile trebuie să întreprindă eforturi sporite pentru asigurarea funcţionalităţii instituţiilor de stat, îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice, eradicarea corupţiei şi ameliorarea climatului de afaceri, iar cea mai mare oportunitate pentru Republica Moldova ar fi apropierea şi integrarea în UE, au subliniat în concluzie specialiştii Expert Grup.
Pe de altă parte, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a afirmat că dezvoltarea relaţiei cu Republica Moldova a fost în