În cazuri de culpă medicală, pacienţii vor fi despăgubiţi mai uşor.
Pacienţii vor primi mai uşor despăgubiri în cazul în care se constată că medicul a greşit în timpul acordării servicilor medicale. Anul viitor va intra în vigoare noua lege a malpraxisului. Principala modificare este instituirea obligatorie a unei proceduri care să aducă pe primul plan soluţionarea amiabilă a litigiului, prin negociere directă între asigurat, asigurator şi pacient. Pacientul va beneficia de proceduri simplificate, costuri reduse şi garanţia că, atunci când se va dovedi actul de malpraxis, va fi despăgubit de către asiguratori. De asemenea, noua lege le oferă medicilor o protecţie reală din partea asiguratorilor în cazurile de malpraxis, ei fiind asiguraţi atât pentru daune materiale, cât şi morale. În proiect a fost introdusă şi clauza de anterioritate, astfel încât medicul să fie asigurat pentru incidente petrecute cu pâna la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare.
Potrivit medicului de familie Angela Bica, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, aceasta a fost o dorinţă mai veche a medicilor, întrucât, deşi ei plătesc mii de euro pe an asigurări de malpraxis, în cazurile demonstrate, firmele de asigurări nu plătesc niciun leu, astfel că tot medicul scoate bani din buzunar.
“Aceste negocieri vor fi obligatorii şi este bine ca un spital să aibă un plan de negocieri între medic şi pacient, înainte de a se ajunge în instanţă, pentru că multe dintre conflicte se pot stinge în urma acestor negocieri. Am fost la un spital din Padova, iar acesta avea chiar un tribunal al pacientului. De cele mai multe ori, acesta are nevoie de cineva de încredere care să-i dea explicaţii şi informaţii înainte de a ajunge în instanţă”, a apreciat medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.
În judeţul nostru, p