Ministerul Sănătăţii (MS) a întocmit un proiect de act normativ care va rămâne în dezbatere publică până la 1 septembrie şi care se referă la modificarea statutului spitalelor publice. "Analizând condițiile din ţara noastră, considerăm că unul dintre elementele fundamentale care trebuie schimbate este cel referitor la includerea spitalelor în rândul instituţiilor publice bugetare şi a personalului angajat în acestea în cadrul personalului bugetar", se arată în Legea pentru implementarea Proiectului pilot referitor la modificarea statutului spitalelor. "Ţinând cont şi de avantajele şi de riscurile care derivă din schimbarea statutului spitalului, propunem o formulă care să evite elementele extreme, să permită o creştere a eficienţei de funcţionare a spitalelor, evitând, în acelaşi timp riscurile majore care pot apărea într-o astfel de schimbare", se menţionează în textul proiectului, la schimbările preconizate.
Schimbări legate de spitale
Potrivit proiectului de lege, schimbările legate de situaţia spitalelor ar fi următoarele:
Spitalele de interes naţional, adică spitalele regionale şi judeţene, vor deveni instituţii de sănătate autonome. "Astfel, pentru unităţile care se încadrează în categoria spitalelor de interes naţional propunem definirea unei noi formule de organizare a acestora ca instituţii de sănătate, autonome, în care managerul are o mare libertate de acţiune, dar pentru care statul păstrează în continuare pârghiile importante de intervenţie şi în care personalul angajat nu are statut şi nici norme de salarizare conforme cu personalul bugetar", este explicaţia din textul de lege.
Spitalele care aparţin categoriei spitalelor de interes local vor deveni instituţii corporatizate organizate ca fundaţii sau asociaţii non-profit. "Pentru celelelte unităţi spitaliceşti care aparţin categoriei spitalelor de interes loca