Curtea de Casaţie din Italia (Curtea Supremă de Justiţie din Peninsulă) a confirmat pedeapsa cu închisoarea pentru fostul prim-ministru, Silvio Berlusconi, pentru fraudă fiscală şi a decis rejudecarea în apel a interdicţiei de a exercita o funcţie publică timp de cinci ani. Se aşteaptă o demisie a lui Silvio Berlusconi, care a transmis joi seară un mesaj video în care atacă magistratura italiană.
Corespondenta RFI şi RRA la Roma, Elena Postelnicu
Silvio Berlusconi va executa doar un an de închisoare la domiciliu, chiar dacă a fost condamnat în primă instanţă şi în apel la patru ani de închisoare, dintre care trei sunt acoperiţi de o amnistie introdusă în 2006. Fostul prim-ministru scapă de închisoare, datorită vârstei sale înaintate-în septembrie va împlini 77 de ani.
Pedeapsa de patru ani de închisoare fusese dată pe 8 mai de Curtea de Apel din Milano, sub acuzaţia de fraudă fiscală, dar a fost imediat redusă la un an de închisoare, pe baza unei legi a amnistiei din 2006, care a fost promulgată atunci, pentru a reduce suprapopularea în penitenciare.
Fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunităţii, ceea ce ar însemna că în procesul Mediaset, care a început în urmă cu şapte ani, va rămâne până la urmă nepedepsit.
Aceasta este însă prima condamnare definitivă pentru Silvio Berlusconi de la intrarea în politică în 1994 şi după 19 ani cu 20 de procese în care este implicat.
O sentinţă "nedreaptă"
Avocaţii fostului prim-ministru consideră că a fost o sentinţă "nedreaptă", mai ales că potrivit lor, existau "motive şi argumente juridice foarte solide pentru a obţine achitarea completă". Tocmai de aceea, ei vor întreprinde toate iniţiativele utile, inclusiv în faţa instanţelor europene, pentru a obţine ca această sentinţă nedreaptă să fie modificată rad