Compotul se poate prepara pentru consumul imediat sau pentru a fi păstrat pentru perioada de iarnă.
Pentru consumul imediat:
Ingrediente:
500 g prune
4 pahare de apă
50 g zahăr (sau după gust) sau zaharină.
Pentru o aromă deosebită puteti adăuga puţină zeamă de lămâie,1-2 cuişoare şi un praf de scorţişoară.
Mod de preparare:
Se pun la fiert apa cu zahărul. Între timp se curăţă prunele de codite şi de sâmburi.
Când zahărul s-a topit şi apa a început să fiarbă se adaugă prunele, cuişoarele, zeama de lămâie, se mai fierbe câteva minute şi se ia spuma.
Înainte să opriţi focul adăugaţi scorţişoara, amestecaţi uşor şi lăsaţi compotul la răcit.
Pentru sezonul rece
Ingrediente:
4 kg prune,
800 g de zahar,
cca 3 l apa,
3 cuişoare,
jumatate de linguriţă de scorţişoară.
Adăugaţi conservantul dacă locul de depozitare este mai călduţ.
Mod de prepaprare:
Zahărul, apa, mirodeniile se pun la fiert într-o oală mai mare. Când siropul începe să fiarbă, se adaugă o parte din prunele spălate şi curăţate de codiţe, se lasă focul mic, iar prunele se fierb un minut amestecându-le cu o lingură, apoi fără să clocotească siropul, se scot cu o strecurătoare şi se lasă la răcit. Când siropul începe să fiarbă din nou, se repetă operaţiunea, până se termină toată cantitatea de prune.
Astfel pregătite, prunele se aşează în borcane, lăsând un spaţiu liber de 2-3 cm până la gura borcanelor, fără să le presaţi.
Siropul se lasă să se răcorească puţin, apoi se toarnă în borcane peste prunele opărite. Borcanele se capsează şi se sterilizează (borcanele se învelesc în hârtii, iar apa se adaugă până aproape de marginea capacelor.) timp de cca 25-30 de minute din momentul când a început să fiarbă apa.
În cazul în care condiţiile de depozitare nu sunt optime puteţi adăuga câte o aspirină la