Dacă un grup de români a furat tablouri în valoare de 18 milioane de euro dintr-un muzeu din Rotterdam, regizorul Tudor Giurgiu vrea să dea o “lovitură” pe piaţa cinematografică. Filmul de acţiune despre cele întâmplate va avea un buget de 6-7 milioane de euro, iar aşteptările sunt ca încasările să fie duble.
Fotograful Cristian Movilă şi regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu au început, de circa două săptămâni, lucrul la un proiect de lung-metraj care redă pas cu pas afacerea palpitantă care a dus la posibila dispariţie prin ardere a unor opere de artă a căror valoare depăşeşte, conform experţilor, 18 milioane de euro, devenind astfel unul dintre cele mai mediatizate furturi de opere de artă pe plan mondial. Subiectul a ajuns deja în paginile principalelor ziare şi televiziuni străine, cum ar fi: New York Times, The Guardian, Huffington Post, BBC, CNN, Le Figaro, Le Point, Der Spiegel.
Buget record pentru România
Tudor Giurgiu a vorbit într-un interviu pentru „Adevărul” despre proiect. “Filml se află în faza de dezvoltare, adică facem documentarea, cercetarea, căutăm finanţatori, actori, toate aceste lucruri simulan. Ne-am întâlnit cu o parte dintre cei implicaţi, cu procurorul de caz, am citit rechizitoriul. În paralel, suntem în discuţii cu scenarişti din SUA şi Anglia, pe care vrem să-i cooptăm în realizarea filmului pentru a da o altă anvergură. Vrem un film care să aibă succes pe o piaţă internaţională mai largă, motiv pentru care şi pelicula va fi în engleză. Şi rolurile principale vor fi jucate de actori cu o anume cotă pe plan internaţională pentru a asigura filmului distribuţia şi vânzarea corespunzătoare”, a susţinut Giurgiu. El a mai arătat că avânt în vedere interesul pe care l-au manifestat producători din mai multe ţări, este posibil ca anul viitor să se strângă suma necesară, iar din 2015 să înceapă filmările, iar pâ