Cine vrea și cine n-ar vrea o a treia suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu (România liberă)
În ciuda reactivării la București a temei moldovene, România nu are un proiect coerent pentru Republica Moldova, scrie Dan Dungaciu intr-un articol publicat de „Evenimentul zilei”.
Analistul crede ca Moldova poate fi un fel de victima colaterala in razboiul dintre Palatul Cotrceni si Palatul Victoria: va interesa atata timp cat exista aceasta confruntare intre presedintele Traian basescu si premierul Victor Ponta, dupa care subiectul poate sa recada in uitare.
Mai este apoi eterna indecizie a autoritatilor moldovene. Faptul ca presedintele Turkmenistanului a fost intampinat la aeroport, cu paine si sare, de omologul sau moldovean Nicolae Timofti, iar presedintele Romaniei - de-abia la resedinta oficiala, nu a scapat comentatorilor din presa moldoveana, arata Dungaciu.
La fel, adauga el, a atras atentia prezenta lui Timofti la Kiev, la bizara aniversare a 1025 de ani de la crestinarea rusilor, unde a figurat in fotografia „președinților țărilor pravoslavnice frățești”, cum i-a numit patriarhul Kiril pe președintele Ucrainei, Federației Ruse, Serbiei si respectiv al Republicii Moldova.
Un adevarat sprijin din partea României ar trebui sa vizeze iesirea Moldovei din aceasta nehotarare. Or, pentru asta, este nevoie de un proiect major privind tara de peste Prut. Pana acum, România nu a avut decat unul singur, integrarea euro-atlantica, si care a reusit pentru ca a avut la baza un consens al fortelor politice, al institutiilor si al societatii civile din România.De asa ceva ar fi nevoie, se mai spune in acest comentariu.
Cristian Câmpeanu semneaza in „România liberă” o analiza despre cine vrea și cine n-ar vrea o a treia suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu.
Susp