Cam acum un an, un amic se întreba unde dispar seriile de documentare/reality-uri de pe Discovery și alte canale unde se și muncește. Exemplul dat era, mi se pare, Meserii murdare, care își pierduse audiența și, prin urmare, și locul pe ecranele televizoarelor. I s-a răspuns de către o persoană oarecum autorizată, căreia îi vom păstra anonimatul, că oamenii nu vor, cel puțin în România, să se uite la alți oameni care muncesc. E un exemplu rău, iar telespectatorul român se teme să nu fie și contagios.
Ei bine, de aia mă bucură faptul că History difuzează cu încăpățânare unul dintre cele mai simpatice seriale în care oamenii (e drept, din SUA) muncesc. La început, Rick Dale era un personaj secundar în succesul de casă al History, Pawn Stars – Așii amanetului. Ăla în sine e un serial simpatic, în care vezi generații de supraponderali care au un ultra-prosper business cu o casă de amanet din Las Vegas. Pawn Stars e simpatic nu pentru că protagoniștii sunt grași, ci pentru că sunt niște tipi care se pricep foarte bine la ceea ce fac, având o sumedenie de informații despre mărfurile care le aterizează pe tejghea. Iar când nu au ei toate informațiile, apelează la experți. Cum apelează la experți și atunci când cumpără lucruri destul de dărâmate fizic, dar cu potențial. Iar unul dintre experții ăștia e Rick Dale, specialist în restaurări. După ce a apărut în câteva episoade din Pawn Stars și după ce a uimit realmente cu rezultatele muncii lui, i s-a oferit propriul show.
Într-un atelier nu foarte mare, în mijlocul unei imense curți în care zac relicve de automate de Cola, flippere sau alte vestigii ale consumerismului american, Rick ăsta și angajații lui storc grămezi de bani de la americani dornici să readucă la viață tot felul de mașinării care, uneori, au peste 100 de ani. Lucrul cel mai mișto e că evaluarea costului final al unei restaurări se face în f