"E târziu. Dar niciodată prea târziu. Milioane de nevinovaţi au fost ucişi de criminalii nazişti de război. Unii dintre făptaşi sunt liberi şi în viaţă. Ajutaţi-ne să îi aducem în faţa instanţei! Până la 25.000 de euro recompensă pentru toate informaţiile folositoare". Urmează un număr de telefon unde pot fi furnizate informaţiile, dar şi o adresă de e-mail şi site-ul “Operaţiunii ultima şansă”.
“Operaţiunea ultima şansă”
Afişele acestea pot fi văzute pe mai toate străzile Germaniei. Uneori chiar de două ori pe aceeaşi stradă. Şi au trecut 68 de ani de la încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial! Afişele prezintă o fotografie în alb-negru a intrării în lagărul de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau, sub titlul:”Operaţiunea ultima şansă”.
Campanie în marile oraşe germane
La 68 de ani de la încheierea războiului, prinderea ultimilor criminali nazişti este relansată în Germania, printr-o campanie de afişaj extrem de vizibilă. Prevăzută să se desfăşoare în marile oraşe ale ţării, ea a fost lansată de Centrul Simon-Wiesenthal, ONG-ul care anual stabileşte o listă cu foşti călăi ai Celui de-al Treilea Reich daţi în urmărire.
Maximum 2-3 ani la dispoziţie
“Nu mai avem prea mult timp la dispoziţie. Doi sau trei ani, maximum”, explică istoricul Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon-Wiesenthal din Israel şi unul dintre “vânătorul de nazişti” cei mai cunoscuţi din lume.
Operaţiunea vizează descoperirea de noi cazuri despre care autorităţile nu au avut cunoştinţă până acum, potrivit Centrului Simon-Wiesenthal. “Sperăm să primim indicii privind persoanele care au lucrat în lagărele morţii sau au servit în Einsatzgruppen”, a mai spus Zuroff.
Ar mai fi 60 de cazuri
Potrivit acestuia, 60 de persoane ar putea fi urmărite în justiţie, deoarece crimele de război sunt imprescriptibile în Germania. “A