TIMIȘOARA. Ziua Timişoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului nostru în anul 1999, prin hotărâre de consiliu local. Astfel se marchează ca zi a oraşului momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.
În 3 August 1919, în Timişoara se instaura administraţia românească. În toamna anului 1918, după înfrângerea trupelor austro-ungare, Banatul a fost ocupat de trupele Antantei. În 14 noiembrie 1918, în Timişoara au intrat unităţi militare sârbe, iar la începutul lunii decembrie 1918 ele au fost urmate de cele franceze. În anul următor, la Conferinţa de Pace de la Paris, a început o dezbatere asupra apartenenţei Banatului. Conferinţa hotărăşte dezmembrarea teritorial-administrativă a Banatului istoric: două treimi din teritoriu revine României şi o treime Regatului Sârbo-Croato-Sloven. Zona revenită României cuprindea şi oraşul Timişoara. În acest context, în 28 iulie 1919 a început procesul de instaurare a administraţiei româneşti. El s-a finalizat în 3 august prin intrarea în oraş a primelor unităţi ale armatei operative române.
Iată ce declara Iosif Velceanu, cunoscut om de cultură, martor ocular al evenimentelor, referitor la ziua de 3 August 1919:
Şi iată că la 3 august 1919 sosi deci ziua mult aşteptată şi dorită! Peste noapte metropola îmbrăcase haine de sărbătoare. Ca o vrajă a unei nopţi de vară, înfloriră pretutindeni steagurile tricolore. Dimineaţa, Metropola se deşteptă transformată într-o podoaba neobişnuită de drapele româneşti, care fluturau vesel pe case şi palate, pe turlele bisericilor şi frontispiciile tramvaielor. Vitrinele prăvăliilor şi geamurile cafenelelor erau toate împodobite cu portretele regelui Ferdinand I şi Reginei Maria, iar între ele era împodobit cu panglici tricolore portretul moştenitorului de tron, Carol. Lumea orăşeană asalta balcoanele şi ferestrele pal